Alternate Text

Yonca Yetiştiriciliği


Yonca baktığımız zaman çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Yoncanın boyutu 50 cm ile 80 cm arasında değişiklik gösterir. Aynı zamanda yoncanın derin bir kök sistemi vardır. Yonca canlıların bir kısmı için önemli bir yem bitkisi olarak karşımıza çıkar. Ahır besiciliğinde et ile özellikle süt verimini yüzde otuzlara kadar arttıran bir özelliğe sahiptir. Bunun dışında yem bitkileri arasında en çok besleyicilik değeri olan yoncadır ve içerisinde 10’a yalın vitamin bulunur.

İklim ve Toprak İstekleri

Yonca hem sıcak hem de soğuk iklimlerde rahatlıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Yoncanın sıcakta yetişen türü ile soğukta yetişen türü faklı çeşitler olarak karşımıza çıkar. Örneğin Sibirya ve Alaska taraflarında yetişen yonca türü ile daha sıcak yerlerde yetişen yonca türü farklılık gösterir. Bunun dışında yoncanın en iyi yetiştiği topraklar kumu çok fazla olmayan toprak türleridir. Yonca yetiştirilecek toprağın taban suyunun yüksek olması ve ph’nın 6.5’den aşağı olması daha faydalıdır.

Yonca Yetiştirme Tekniği

Yonca deyip geçmemek lazım. Yonca yetiştiriciliği dışardan kolaymış gibi görülse de aslında oldukça titizlik isteyen bir iştir. Yonca yetiştirmenin de kendine has yöntem ve teknikleri vardır.

İşte o yöntem ve teknikler;

  • Ekim Nöbeti: Yonca ekim nöbeti bölgelerde 5 yıl olarak bilinir.
  • Çeşit: Yonca yetiştirmeçiliğinde de birçok çeşit mevcut olup sıcaklarda ve soğuklarda yetişen yoncaların tohumları da ayrı ayrı satılır.
  • Toprak Hazırlığı: Yonca toprağını ekime hazırlarken ilk yapılması gereken yabancı otlardan temizlenmesidir. Çünkü bu yabancı otlar temizlenmediği taktirde yonca topraktan istenilen düzeyde vitamin ve proteini alamaz ve gelişim süreci daha yavaş ilerler.
  • Gübreleme: Yonca bitkisinin gelişimi için topraktan aldığı besin oldukça önemlidir. İyi yonca yetiştirmek için gübreleme yapımı oldukça önemlidir.
  • Sulama: Yoncalar bir yıl içersin de 6-8 kez biçilir ve yıllık su tüketimi sıcak yöreler ile soğuk yöreler arasında farklılık gösterir. Nisan, mayıs, eylül aylarında 15 gün arayla sulamak yeterli olurken, haziran, temmuz, ağustos aylarında 10 günde bir sulamak yoncanın sağlıklı yetişmesi açısından oldukça önemlidir. Yonca sulaması yapılırken her sulamada toprağın suyu iyi çekmesi ve hiçbir yerin kuru kalmaması oldukça önemlidir. Sulamanın yağmurlama şeklinde yapılmasında fayda vardır.
  • Bakım: Temiz bir yonca tarlasına sahip olmak isteyen kişiler temiz tohum ekmeli ve ekim işlemini gerçekleştirmeden önce tarlayı yabancı otlardan temizlemelilerdir.
  • Hastalıkları, Zararları ve Mücadelesi
  • Hasat Harman ve Depolaması

Gibi süreçten geçerek olgunlaşan yoncalar en son maddede de belirttiğimiz üzere hasat edilir ve uzun süreli kullanım için depolanır.

En Uygun Biçme Zamanı

Yoncanın en verimli olduğu ve biçim zamanının en uygun olduğu dönem çiçeklenme zamanı olarak bilinir. Aynı zamanda bu dönemde biraz protein değerlerinde de düşüş olur. Bu yüzden hem protein değerlerinin hem de kuru ot döneminin iyi olduğu dönemde yanı 1/10 çiçeklendiği dönemdir.

 

 

 




Henüz yorum yok.