Alternate Text

Sorgum sudan otunda yaşadığım acı tecrübe


Başlığa bakarak sorgum sudan otuna ön yargı ile bakmıyalım. Başarısızlığımın sebebi benim. Benim gibi köyde doğup da ahıra hiç girmemiş bir insan olarak hayvancılık yapma hevesi ile köye döndügünüzde araştırıyorsunuz. Ne ekebilirim, hayvanlara ne yedirebilirim. Hayvanları nasıl beslerim  cevrene sorarken internetden araştıyorsun. Sorgum sudan otu ilede internetde tanıştık .Otun dili olsaydı, keşke tanışmasaydık derdi mutlaka.
 

Sorgum sudan nasıl  bir otdur.

 
Sorgumun çeşitli varyasyonları ama benim ektiğim  sorgum mısıra çok benzerliği olup kocanı olmayan. Darı gibi tepesinde tohum oluşturan hayvanlarında severek tükettigi bir kaba yem. Bu arada bazı bölgelerde mısırada darı derler o darı degil. Güzel bir atasözü var eğer zengin olmak isterseniz arıdan darıdan yada karıdan zengin olursunuz umarım hanımlar  okumazlar karı dedigimiz için  bizi tefe koyarlar.
 

Sorgum sudan'ı nasıl mı ektim

 
Sorgum ot tohumunu bir veteriner hekimden demin ettim. Ekecegim tarlayı son baharda sürmüştüm . Sorgum sıçak iklim bitkisi oldugu için nisa'nın sonlarında ekmeye karar verdim ki, pişmanlık ve hayal kırıklığı yaşamayım. Tarlayı tırmık ve taban ile  dümdüz ettikden sonra  dönüme 7 kg gelecek şekilde bugday mibzerine  doldurduk elimde olan 3-15 kompoze gübreden 10 kg gelecek şekilde ayarladım. Gübre elimizde ve tarla kuvetli olduğu için kafamıza göre  mibzere yükleyerek bugday gibi ektik şansımıza  yagmurda yağınca 10 gün içinde çıktı.
 

Sorgum suda'nın çıkışı ve gelişimi

 
Sorgum otu çıkışından 20 gün sonra dönüme  15 kg üre seberek tarlayı suladım. havanın sıçak olması nedeni ile gelişim hızlandı.Tereddütlere düştüm acaba ben mısırmı ektim. Gübreyi ıslatmak için tarlayı sulamakla hata ettim, tarla hayvan gübresi oldugunda ve suladıgımdan ötürü  yabancı ot çıkarak sorgumla yarısmaya başladı. Ziraat mühendislerine giderek  ne tür ilaç kullanacağımı sorsamda daha adamlar otu anımıyordu kimse araştırma derdine girip bilgilenirmedi. Mısıra benzedigi için mısırda kullandıgım ilaçı alıp 200 metre kare yerde denedim. 10 gün bekledim denemem olumlu sonuç verince tarlanın hepsini ilaçlamak istedim ama sorgum artık fazla büyümüş ilaç makinasını ne kadar kaldırsamda zarar veriyordu. Amaçım ota biçmekdi bu yabancı ot ilede hayvanlar tükemezdim. Bismillah diyip tarlayı ilaçladım giden gider kalan sağlar benimdir dedim. O kaşık düşmanı otları temizledik.
 
Sorgum sudanı ne zaman mı hasat ettim 
 
Aslında sorgumu ben  otluk ekmiştim. 1 metre oldugunda biçilmesi gerekirdi. yabancı ot yüzünden biçmedigim için yapamıştım  bari sılaj olsun dedim deneyelim. Temmuz aylarında  Erzincanda sılaj makinası bulamadıgımda tarla kücük oldugunda gelmediler bende kızdım tamburla biçtim kurusun patos ederim dedim bir miktar kuruttuk  patoslayalım dedik ama iki metrelik sapları patoslayamadık . Ne yaptık başlarım bunun otunada diyip köyün  nahırını  oraya götürmelerini yedirmelerini söyledim inek, dana , kuzu, koyun afiyetle yedi en azında yerinde kalmadı. Bir süre tarlaya gitmedim sulamadımda ama namussuz tekrar büyümüs sulayıp gübre atsaydım iyidi diye düşündüm  ama yapmamısdım  bari büyüsün kendince dedim  bir kez suladım  belli büyüklügüe geldiginde içine hayvan saldık.
 
Sorgum sudanı ekilmesini tavsiye edermiyim.
 
Sorgumdaki başarısızlık tamamen benim tecrübesizliğimde ileri geliyor. Yoksa gidip tarladan bicip soldurdukdan sonra hayvanlara verdigimde cok lezzetli tüketiyorlardı enerji olarak mısırdan  düşük olsada bicim sayısı ondan falza oldugunda özelikle  et ırkı hayvan yetiştiriciligi yapan  işletmeler  için ideal  eger. Nisan 15 gibi don tehlikesi yasamıyorsanız  temmuz başları ile 15 kadar ilk sılajınızı yapar  sonrada don ekim 15 gibi ikinci hasatla  bir tarladan iki ürün alırsınız . Tabiki makina ekipman dilediginizde bulabilirseniz kendinize aitse hic korkmayın ister otluk ekin ister sılaj lık. Herkese bereketli günler dilerim
 




Henüz yorum yok.