Alternate Text

Elektirikli araba alırken araçmı alıyorsun yoksa yazılımmı


Yakın zamanda lasmanı yapılan elektrikli araçımız togg ülkemizi özelikle sosyal medyayı baya meşgul etti. Herkesin kendine göre düşünceleri vardı. Bazıları bilmeden konuştu, kimide siyasi düşüncelerinden ötürü yorum getirdi. Herkes konuşuyorsa ben neden susayım.
Benim için araba bir yerden  başka bir yere götürüyorsa benim için yeterlidir.Konfor önemlidir ama önemli olan deposunun daima full ve kontaga bastığımda çalışmasıdır. Araba markalarından anlamam ama işleyişinden aksamını iyi anlarım. Bugün bir galeriye gitsem  elektirikli ve içden yanmalı iki araç olsa hangisini tercih  ederdim kesinlikle eletrikli araba alırdım.
 
Nedenmi ? İçden yanmalı motorlar sonsuz döngüde çalışırlar.Tarifik lambasında durdugunuzda içden yanmalı motor  enerji tüketirken elektirikli araba enerji tüketimi yapmaz. Elektirikli araçlar bakım maliyeti içden yanmalı motorlara göre daha azdır. Yağ, antifiriz,triger buna benzer maliyetlerimz olmaz ve elektirikli motorlarda pek güç kaybıda yaşamazsınız.
 
Aslından iki araç arasındaki tek benzerlik Carosel ve tekerleklerdir. Eletirikli arabalarda iki yeni teknoloji vardır biri lityum piller ikinciside yazılım şimdi bazılarının aklına elektirikli motor gelirse cevabını hemen verelim elektirikli motor  çok eski bir teknolojidir.
 
Ülkemizde lityum pillerle ugraşan bir firma yokdur. DMA motorun bildigim kadarıyla bir çin firması ile bir ortaklığı vardı. Bu konuda ülkemiz kendini geliştirmeli yerli araça yerli bir pil takılmalıdır. Elektirikli araçlarda en önemli kısım ise yazılımdır. Hobi olarak ugraştığımız yazılım sayesinde,  bu sektörde gerçekden çok yetenikli gençlerin olduğunu ve herşeyi kodlayabileceklerini gördüm. Bunun en büyük  örnegi Bayraktar firmasının üretigi Bayraktar iha ve Akıncı tiha'yı örnek olarak gösterebiliriz. Bir uçağı yapabilirsin ama  haydi hangardan çık piste git kalk  ve geri inip yerine gel demek kolay birsey degildir. Bu tür teknolojileri ülkemizin genç muhendisler yapıyor.
TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ GİRİŞİMİ'NİN üreteceği araçında kesinlikle yazılım tarafının güçlü olacağına inanıyorum. Arabanın hangi tasarımcı tarafından çizildigi umrumda degil açıkcası yazılımı yerli ve milli olması benim için önemlidir. Nedenmi araba ile 150 km hızla giderken hacklenmek istemiyorum. Yakın bir zamanda tüm akıllı cihazlarımız bir biri ile konuşacak ve bu teknolojinin avantajları olduğu kadar dezavantajlarıda olacak bazı güvenlik açıkları mutlak meydana gelecekdir. Türk yazılımcılar gerçekden pratik bir zekaya sahip olduklarıdan bu tür açıkları hemen kapatacaklardır.
 




Henüz yorum yok.