Alternate Text

Avokadonun Faydaları


Avakado ile  tanışmamız ketojenik diyet sayesinde oldu. Ketojenik diyetde avakado meyvesinin önemi fazlacadır. Bende avakado meyvesini araştırdım sizlerle paylaşmak istedim

Avokado oldukça eşsiz bir meyvedir.Çoğu meyve esas olarak karbonhidrattan oluşurken, avokado sağlıklı yağlar yüksektir.Çok sayıda çalışma, sağlıgımız için yararlı olduğunu göstermektedir.

İşte bilimsel araştırmalarla desteklenen avokado'nun 12 sağlık yararı.

1. Avokado İnanılmaz Derecede Besleyicidir


Avokado, bilimsel olarak Persea americana olarak bilinen avokado ağacının meyvesidir.
Bu meyve, yüksek besin değeri için değerlidir ve iyi tadı ve zengin dokusu nedeniyle çeşitli yemeklere eklenir. Guacamole ana maddedir.
Bu günlerde avokado, sağlık bilincine sahip bireyler arasında inanılmaz derecede popüler bir gıda haline geldi. Genellikle sağlık özellikleri göz önüne alındığında şaşırtıcı olmayan bir süper gıda olarak adlandırılır.
Armut şeklinden yuvarlak ve yeşilden siyaha kadar şekil ve renk bakımından değişen birçok avokado türü vardır. Ayrıca 8 ons (220 gram) ila 3 pound (1.4 kg) arasında herhangi bir yerde tartılabilirler.

En popüler çeşit Hass avokadodur.

Genellikle timsah armutu olarak adlandırılır, ki bu çok açıklayıcıdır, çünkü armut şeklinde olma eğilimindedir ve bir timsah gibi yeşil, engebeli bir cilde sahiptir.

Meyvenin içindeki sarı-yeşil et yenir, ancak cilt ve tohum atılır.

Avokado çok besleyicidir ve 20 farklı vitamin ve mineral de dahil olmak üzere çok çeşitli besinler içerir.

İşte en bol besinlerden bazıları, tek bir 3.5 ons (100 gram) porsiyonda (3):

K vitamini: günlük değerin %26'sı (DV)
Folat: DV'NİN %20'si
C vitamini: DV'NİN %17'si
Potasyum: DV'NİN %14'ü
B5 vitamini: DV'NİN %14'ü
B6 vitamini: DV'NİN %13'ü
E vitamini: DV'NİN %10'u
Ayrıca az miktarda magnezyum, manganez, bakır, demir, çinko, fosfor ve A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) ve B3 (niasin) vitaminleri içerir.
Bu 160 kalori, 2 gram protein ve 15 gram sağlıklı yağ ile geliyor. 9 gram karbonhidrat içermesine rağmen, bunların 7'si liftir, bu nedenle sadece 2 net karbonhidrat vardır, bu da düşük karbonhidratlı bir bitki besinidir.

Avokado herhangi bir kolesterol veya sodyum içermez ve doymuş yağda düşüktür. Bu nedenle, bu maddelerin zararlı olduğuna inanan bazı uzmanlar tarafından tercih edilirler, ancak bu tartışılan bir konudur.


Avokado, genellikle “timsah armutu " olarak adlandırılan yeşil, armut şeklinde bir meyvedir."Sağlıklı yağlar, lif ve çeşitli önemli besinlerle doludur.

2. Muzdan Daha Fazla Potasyum İçerirler


Potasyum, çoğu insanın yeterince almadığı bir besindir 

Bu besin, vücudunuzun hücrelerinde elektriksel degradelerin korunmasına yardımcı olur ve çeşitli önemli işlevlere hizmeteder .

Avokadolarda potasyum çok yüksektir. 3.5 ons (100 gram) porsiyon, tipik bir yüksek potasyum gıdası olan muzlarda %10'a kıyasla önerilen günlük ödeneğin (RDA) %14'ünü paketlemektedir 

Bazı çalışmalar, yüksek potasyum alımının, kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği için önemli bir risk faktörü olan düşük kan basıncına bağlı olduğunu göstermektedir .


Potasyum, çoğu insanın yeterince almadığı önemli bir mineraldir. Avokado, sağlıklı kan basıncı seviyelerini desteklemesi gereken potasyumda çok yüksektir.


3. Avokado, Kalp-Sağlıklı Tekli Doymamış Yağ Asitleri İle Yüklenir
Avokado yüksek yağlı bir besindir.

Aslında kalori 77'si yağdır, varlığını yağlı bitkisel gıdalar biridir.

Ama sadece yağ içermezler. Avokado yağının çoğu, zeytinyağının ana bileşeni olan ve bazı sağlık yararlarından sorumlu olduğuna inanılan tekli doymamış bir yağ asidi olan oleik asittir.

 

Oleik asit, inflamasyonun azalması ile ilişkiliydi ve kansere bağlı genler üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğu gösterildi.Avokadodaki yağlar da ısıya bağlı oksidasyona karşı oldukça dirençlidir, bu da avokado yağını yemek pişirmek için sağlıklı ve güvenli bir seçim haline getirir .Avokado ve avokado yağı, zeytinyağının sağlık yararlarının ana nedenlerinden biri olduğuna inanılan kalp-sağlıklı bir yağ asidi olan tekli doymamış oleik asitte yüksektir.

 

4. Avokado Lif İle Yüklenir


Lif, avokadoların nispeten zengin olduğu başka bir besindir.Kilo kaybına katkıda bulunabilen, kan şekeri artışlarını azaltabilen ve birçok hastalık için daha düşük bir riskle güçlü bir şekilde bağlantılı olan sindirilemez bitki maddesidir.Çözünür ve çözünmez lif arasında genellikle bir ayrım yapılır.Çözünür lif, bağırsağınızdaki dost bağırsak bakterilerini beslemek için bilinir ve bu da optimal vücut fonksiyonu için çok önemlidir.

3.5 ons (100 gram) avokado porsiyonu, RDA'NIN %27'si olan 7 gram lif içerir.

Avokadodaki lifin yaklaşık %25'i çözünür, %75'i çözünmez (15Güvenilir Kaynak).


Avokado lif bakımından zengin olma eğilimindedir-ağırlıkça yaklaşık %7, bu da diğer gıdalara kıyasla çok yüksektir. Lif, kilo kaybı ve metabolik sağlık için önemli faydalara sahip olabilir.

5. Avokado yemek kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürebilir


Kalp hastalığı dünyadaki en yaygın ölüm nedenidir.

Bazı kan belirteçlerinin artmış risk ile ilişkili olduğu bilinmektedir.

Buna kolesterol, trigliseritler, enflamatuar belirteçler, kan basıncı ve diğerleri dahildir.İnsanlarda sekiz kontrollü çalışma, avokado'nun bu risk faktörlerinin bazıları üzerindeki etkilerini incelemiştir.Bu çalışmalar avokadoların.

Toplam kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltın.
Kan trigliseritlerini %20'ye kadar azaltın.
LDL kolesterolü %22'ye kadar düşürün.
HDL (iyi) kolesterolü %11'e kadar artırın.
Çalışmalardan biri, avokadoyu az yağlı, vejetaryen bir diyete dahil etmenin kolesterol profilini önemli ölçüde geliştirdiğini buldu (24Güvenilir Kaynak).

Sonuçları etkileyici olsa da, tüm insan çalışmalarının 1-4 hafta süren sadece 13-37 kişi de dahil olmak üzere küçük ve kısa vadeli olduğunu not etmek önemlidir.


Çok sayıda çalışma, avokado yemenin toplam, “kötü” LDL ve “iyi” HDL kolesterol ve kan trigliseritleri gibi kalp hastalığı risk faktörlerini artırabileceğini göstermiştir.


6. Avokado yiyen insanlar daha sağlıklı olma eğilimindedir


Bir çalışma, avokado yiyen insanların beslenme alışkanlıklarına ve sağlığına baktı.

ABD'deki NHANES anketinde 17.567 katılımcılarından elde edilen verileri analiz ettiler.

Avokado tüketicilerinin bu meyveyi yemeyen insanlardan çok daha sağlıklı olduğu tespit edildi.

Çok daha yüksek besin alımına sahiplerdi ve kalp hastalığı ve diyabet için önemli bir risk faktörü olan bir dizi semptom olan metabolik sendroma sahip olma ihtimalinin yarısı kadardıDüzenli olarak avokado yiyen insanlar da daha az ağırlığındaydı, daha düşük bir BMI ve önemli ölçüde daha az karın yağına sahipti. Ayrıca daha yüksek “iyi” HDL kolesterol seviyelerine sahipti.Bununla birlikte, korelasyon nedensellik anlamına gelmez ve avokadoların bu insanların daha iyi sağlıkta olmasına neden olduğuna dair bir garanti yoktur.

Bu nedenle, bu özel çalışma çok fazla ağırlık taşımaz.Bir diyet araştırması, avokado yiyen kişilerin çok daha yüksek besin alımına ve daha düşük metabolik sendrom riskine sahip olduğunu buldu.

 

7. Yağ İçeriği, Bitki Besinlerinden Besin Maddelerini Emmenize Yardımcı Olabilir


Besin maddeleri söz konusu olduğunda, alımınız önemli olan tek şey değildir.Ayrıca bu besinleri emebilmeniz gerekir-bunları sindirim sisteminizden ve vücudunuza, kullanılabilecekleri yere taşıyın.Bazı besinler yağda çözünür, yani tüketilmek için yağla birleştirilmeleri gerekir.A, D, E ve K vitaminleri , karotenoidler gibi antioksidanlarla birlikte yağda çözünür.Bir çalışma, salata veya salsaya avokado veya avokado yağı eklenmesinin antioksidan emilimini 2.6 ila 15 kat artırabileceğini göstermiştir 

Bu nedenle, avokado sadece çok besleyici değil, aynı zamanda yediğiniz diğer bitki besinlerinin besin değerini de önemli ölçüde artırabilir.Bu, sebze yediğinizde her zaman sağlıklı bir yağ kaynağı eklemek için mükemmel bir nedendir. Bu olmadan, yararlı bitki besinlerinin çoğu boşa gidecek.Çalışmalar, sebzeli avokado veya avokado yağı yemenin, aldığınız antioksidan sayısını önemli ölçüde artırabileceğini göstermiştir.


8. Avokado, Gözlerinizi Koruyabilen Güçlü Antioksidanlarla Doludur


Avokado sadece diğer gıdalardan antioksidan emilimini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda antioksidanların kendisinde de yüksektir.Bu, göz sağlığı için inanılmaz derecede önemli olan karotenoid lutein ve zeaksantin içerir.Araştırmalar, yaşlılarda yaygın olan katarakt ve maküler dejenerasyon riskinin önemli ölçüde azalmasıyla ilişkili olduklarını göstermektedir.Bu nedenle, avokado yemek uzun vadede göz sağlığınıza fayda sağlamalıdır.Avokado, lutein ve zeaksantin dahil olmak üzere antioksidanlarda yüksektir. Bu besinler göz sağlığı için çok önemlidir ve maküler dejenerasyon ve katarakt riskinizi azaltır.

9. Avokado Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilir


Avokado'nun kanser tedavisinde ve önlenmesinde yararlı olabileceğine dair sınırlı kanıtlar vardır.Test tüpü çalışmaları, insan lenfositlerinde kemoterapinin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.Avokado ekstraktının bir laboratuarda prostat kanseri hücrelerinin büyümesini inhibe ettiği de gösterilmiştir.Bununla birlikte, bu çalışmaların izole hücrelerde yapıldığını ve insanların içinde neler olabileceğini kanıtlamadığını unutmayın. İnsan temelli araştırma mevcut değildir.Bazı test tüpü çalışmaları, avokadolardaki besinlerin prostat kanserini önlemede ve kemoterapinin yan etkilerini azaltmada fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, insan temelli araştırmalar eksiktir.

10. Avokado özü artrit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Artrit, batı ülkelerinde yaygın bir sorundur. Bu durumun birçok türü vardır, bunlar genellikle insanların hayatlarının geri kalanında sahip oldukları kronik problemlerdir.Avokado ve soya unsaponifiables adlı avokado ve soya yağı özleri — — osteoartrit azaltabilir birden fazla çalışmalar.Avokadoların kendilerinin bu etkiye sahip olup olmadığı görülecektir.Çalışmalar, avokado ve soya yağı özlerinin osteoartrit semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.

11. Avokado Yemek Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir


Avokadoların kilo kaybı için uygun bir gıda olduğuna dair bazı kanıtlar vardır.Bir çalışmada, bir yemekle avokado yiyen insanlar, bu meyveyi tüketmeyenlere kıyasla, %23 daha fazla memnun hissettiler ve önümüzdeki 5 saat boyunca yemek için %28 daha düşük bir istek duydular .Bu uzun vadede doğruysa, avokadoları diyetinize dahil etmek doğal olarak daha az kalori yemenize yardımcı olabilir ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sadık kalmanızı kolaylaştırabilir.Avokado ayrıca lif bakımından yüksektir ve karbonhidrat bakımından çok düşüktür, en azından sağlıklı, gerçek gıda bazlı bir diyet bağlamında kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olması gereken iki özellik. Avokado, sizi daha uzun süre dolu tutarak ve daha az kalori yemenizi sağlayarak kilo kaybına yardımcı olabilir. Ayrıca, yüksek lif ve düşük karbonhidrat içerirler, bu da kilo kaybına katkıda bulunabilir.

12. Avokado lezzetli ve diyetinize dahil edilmesi kolaydır


Avokado sadece sağlıklı değil, aynı zamanda inanılmaz derecede lezzetlidir ve birçok yiyecek çeşidine sahiptir.Onları salatalara ve çeşitli tariflere ekleyebilir veya sadece bir kaşıkla toplayabilir ve sade bir şekilde yiyebilirsiniz.Kremsi, zengin, yağlı bir dokuya sahiptirler ve diğer malzemelerle iyi uyum sağlarlar.Kayda değer bir söz, tartışmasız avokadoların en ünlü kullanımı olan guacamole. Avokadoyu, tarife bağlı olarak tuz , sarımsak, kireç ve diğerleri gibi malzemelerle birlikte içerir.Bir avokadonun olgunlaşması genellikle biraz zaman alır ve olgunlaştığında biraz yumuşak hissetmelidir. Avokadodaki besinler oksitlenebilir ve etten kısa bir süre sonra kahverengileşebilir, ancak limon suyu eklemek bu işlemi yavaşlatmalıdır.




Henüz yorum yok.