Yonca baktığımız zaman çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Yoncanın boyutu 50 cm ile 80 cm arasında değişiklik gösterir. Aynı zamanda yoncanın derin bir kök sistemi vardır. Yonca canlıların bir kısmı için önemli bir yem bitkisi olarak karşımıza çıkar. Ahır besiciliğinde et ile özellikle süt verimini yüzde otuzlara kadar arttıran bir özelliğe sahiptir. Bunun dışında yem bitkileri arasında en çok besleyicilik değeri olan yoncadır ve içerisinde 10’a yalın vitamin bulunur.
Yonca hem sıcak hem de soğuk iklimlerde rahatlıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Yoncanın sıcakta yetişen türü ile soğukta yetişen türü faklı çeşitler olarak karşımıza çıkar. Örneğin Sibirya ve Alaska taraflarında yetişen yonca türü ile daha sıcak yerlerde yetişen yonca türü farklılık gösterir. Bunun dışında yoncanın en iyi yetiştiği topraklar kumu çok fazla olmayan toprak türleridir. Yonca yetiştirilecek toprağın taban suyunun yüksek olması ve ph’nın 6.5’den aşağı olması daha faydalıdır.
Yonca deyip geçmemek lazım. Yonca yetiştiriciliği dışardan kolaymış gibi görülse de aslında oldukça titizlik isteyen bir iştir. Yonca yetiştirmenin de kendine has yöntem ve teknikleri vardır.
İşte o yöntem ve teknikler;
Gibi süreçten geçerek olgunlaşan yoncalar en son maddede de belirttiğimiz üzere hasat edilir ve uzun süreli kullanım için depolanır.
Yoncanın en verimli olduğu ve biçim zamanının en uygun olduğu dönem çiçeklenme zamanı olarak bilinir. Aynı zamanda bu dönemde biraz protein değerlerinde de düşüş olur. Bu yüzden hem protein değerlerinin hem de kuru ot döneminin iyi olduğu dönemde yanı 1/10 çiçeklendiği dönemdir.
Henüz yorum yok.