Perşembenin gelişi carsambadan belli olur demiştik
Tuik süt 2018 kasım ayı ile 2019 kasım ayını kıyasladı ve sanayiye giden süt üretimin düştügünü açıkladı. Rakamlara girerek aklınızı bulandırmak istemem ama bu olayı bir atasözü ile bağlıyabilirim. Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur derler.
Bu ne demek oluyor bizim beklediğimiz ve ön gördügümüz hadise yaşandı. Basiretsiz birlik başkanları ve kafalarını kuma gömen Tarım bakanlıgı'nın brokratların basiretsizligi yüzünden.
Ülkemizde dolar kurunun artması ile yem sanayicisi doları bahane edip yemin cuvalına zam yaptırlar. Üretici artan yem, enerji maliyeti yüzünden kar edemez duruma düşerken plansız hayvancılık süt fazlasına neden oldu ve sonun başlangıcı başladı.
Üretici sütü para etmediginden borçlarını ödemek için yurt dışından getirdigimiz kaliteli damızlığı aglıya aglıya kestirdi. Üretici'nin feryadını ne kukla birlik başkanları duydu nede tarım bakanlığını. Tarım bakanlığı zor durumdaki üreticiyi koruyacagına süt firmalarını korumayı tercih etti ve kukla bir kurum olan USK yı toplattırıp üreticiye süt 2 tl 25 kuruş da devles destegi veriyorum dedi süt sanayicisini rahatlattı. Son USK toplantısında çig süt 2.30 kuruşu çıktı bu sefer devlet desgi yokdu üreticinin eline devlet destegi ile 2.25 geçerken bu sefer ise desteksiz 2.30 geçti ve 5 kuruşluk bir zam oldu tarihede 5 kuruşluk iş geçdi. Ama bu fakir bir kaç adamla bunlara salaga yatıyorlarlar sesiniz çıkmazsa destek vermeyecekler diyip Ankara organizsayonu yapıp ilaveten 10 kurus devlet destegi aldı bir süreliginede ithali durdurduk. Ankarada arkadaşlarım ve ben gerek brokratlara gerek birlik başkanlarına süt fiyatlarını devlet destegi ile 2.50 sabitleyin yoksa inekler kesime gidiyor dediksede kulak arkası ettiler ve zaman bizi haklı çıkardı.
Brokratlar ve birlik başkanları hayvan sayımız tam tuik rakamlarını bize sunsalarda, sütdeki düşüş ve bizim sektörde gördügümüz dişi hayvan kesimi herşeyi gün gibi açık ediyor.
Belli bölgelerde süt fiyatları süt düşüşünden ötürü 2.40 çıktığını gördük. Bugun üreticinin lehine görünsede, yarın için kötü şeylerin habercisi. Açıkcası felaket tellalıgı yapmak istemem ama gerçekler acıtır.
Üretimin az oldugudan süte talep çok olacak süt fiyatları bahar aylarına kadar yükselmeye devam edecek arzı ve fiyatı dengelemek için tarım bakanlıgı direk düve alımı için ithali açacak.Sektörde üretici biraz para kazanmaya başlıdını gören uyanıklarda hurra sektörün içine girip hem kendini batıracaklar hem 50 yıllık üreticiyi.
Artık hayvancılıga kota gelmeli her önüne gelen parası olan kişiler hayvancılık yaptırılmamalı. Hibe ile devlet destegi ile açılmış çiftlikleri daha rantabıl çalışmasını saglanmalı. Küçük ve orta aile işletmeleri destekler vererek üretimini artırmalılar. Sektöre tecrübesiz insanlar alacaklarına var olan tecrübe kazan mış işletmeleri tam kapasite çalıştırmalıdır tarım bakanlıgı.