Hayvancılıkda para kazanamıyorsan bırak
Hayvancılıkda kazanamıyorsan yapma. Ülkemiz insanın buna kendimide dahil ederek yazıyorum. Empati yeteneğinden yoksun ve her konuda fikri olan insanlarla dolu. Özelikle gurubumuzda arkadaşlarımız hayvancılık sıkıntıları anlatırken şu ifadeyi sıkca okuyoruz. Eğer kazanamıyorsan neden hayvancılık yapıyorsun. Genellikle bu işi yapmayan insaların kullandığı ifadelerdir. Köylüyü dışardan bir gözle izleyip, her sattığı üründen faiş paralar kazandığını sanıyorlar.
Hayvancılıkda para varmı.
Ülkemizde tarım politakalarının yanlışlar üzerine kurulduğundan hayvancılıkda para varmı bazen evet bazende hayır olabiliyor. Yanlış tarım politikaları, çiğ sütteki dengesizlik dönemsel olarak üreticinin para kazanmasına ve kaybetmesine yol açıyor. Son 10 yıldır gördüğümüz 2 yıl para kazanılıyor sonra gereksiz yanlış ithalat yüzünden hayvancılık kötüye gidiyor inekler kesildiğinde çiğ sütteki kötü tablo düzeliyor süt arzı coğalınca tekrar bilinçsiz şekilde düve ithal edilip süt açıgını kapatıyım derken gerek biliçsiz ithal gerek burdan kazanılan rant tatlı gelerek ihtiyaçdan fazla hayvan getirilerek süt fazlası oluyor fiyatlar düşüyor çiftcinin sanayici ile rekabet şansı kalmayınca üretici inegini kestirip süt fazlasını azaltıyor ve böylece bir çarkın içinde üretici parcalanıyor. Kazanandan çok kaybeden var. En çok Türkiyemiz kaybediyor paralarımız yabancı devletlerin kasasına girerek cari açığımızın büyümesine sebeb oluyor.
Hayvancılıkda para kazanamayan zararına neden yapıyor.
Hayvancılık zor ve meşakatlı bir işdir, faiş kar marjları yokdur. Özelikle dışardan şu gözle bakarsan yanılırsın hemen bir örnek verebilirim. Şeker fabrikasında çalışan bir abimiz iyi bir yerde bakkal satın almak istedi. Esnaflık yaptığımızdan zor iş oluduğunu esnaflığın zorluğunu anlattık. Özelikle kasaya giren paranın miktarına bakarak düşünmemelerini yanlış oldugunu ifade ettik kasaya 10 tl bir para girsede 10 tl den 0.25 kuruş gibi paranın geleceğini anlattık ama anlamadı aldı ve 2 yıl sonra devretti. Şimdi bir yufkacıda tezgaha bakıyor. O bakkaldan tek birşey aldı soguk süt tankı bugun üreticiden süt alıp süt satıyor ve bana söyledigi ifade yfkacıda tezgahtarlık yapmamın tek sebebi bu. Bugunki konjoktöre baktığımızda parayı araçılar kazanıyor. Köylü tek bir kalemle uğraşmıyor bunun yanında tarımsal alanda uğraşıyor hayvancılık kötü oldugunda diğer faliyeleri ile ayakda kalıyor bu sırada var olan hayvanların satarak veya keserek küçülüyor ve ordan ettigi gelirle kalan hayvanlarına bakarak piyasanın düzelmesini bekliyor.
Hayvancılıkda para kazanamayan bırakırsa senin işine talip olur.
Eğer köyde hayvancılıkdan para kazanamadığı icin bırakan olursa. Bu senin için bir büyük tehlike demekdir. Tarımsal faliyetlerimizi şehirde yaşarkende gidip yapabiliriz. Bir bugday ürünü için köyde yaşamaya gerek yok izin günlerimizde bitkinin gereken ihtiyaçlarını sağlayabiliriz. Ama hayvan olursa köyde yaşamamız şartdır. Cünkü hayvanın günlük yem tüketmesi su içmesi ve sağılması ve gözlenmesi gerektir. Eğer bu adam hayvancılığı bırakır şehire taşınırsa senin işine talip olur çünkü senden daha çalışkandır. Sabah 04:00 kalkan aksamda 12 de yatan bu insan bu iki saat aralığında bedenen yüksek efor harçıyor. Şehirde %90nın bedenen yaptığı işi kolayca yapar ve fiyatların düşmesine sebeb olur. Sadece bununla bitmiyor küçük üreticinin köylerden gitmesi, senin tükttigin gıdayı etkiler. Kücüklerin yerine büyük üreticiler gelir ve tekelleşirler süt sanayisi istedigi fiyatı vermezse dilediginde kendi üretim bandlarını kurarak aradan cıkarabilirler. Buda senin tüketigin süt ürünlerine fiyatına yansıyacakdır ve daha fazla para ödeyerek gıdaya ulaşabilirsin. Küçük üretici köyde kalması hem senin işine talip olmasını engeller. Gıda tekelleşmenin önüne ğeçer kazanamıyorsa bırak dedigin insanlara aslında çok borçlusun. Bence sen bu kafayı bırak milletin muhasebesini tutmayın.