Çiftçi üretmeseydi ne olurdu, her zaman bu soruyu düşünürüm. Üretiçinin elinde aslında çok büyük güc var, ama bunu hiç bir zaman uygulamıştır. Dünya ilk geldiğimizde insan oğlunun ilk yaptığı olay iaşedir, sonra barınma. Bugunde sabah uyandığımızda yaptığımız ilk iş karnımızı doyurmak, kimse günlerce aç bir evde yaşamayaz insan oğlunun lhayatda kalma listesinde barınma ikinci planda. Atalarımız boşuna söylememiş, aç ayı oynamaz diye. İnsan ogluda aynı bu mantıkla düşünebiliriz, özelikle Mubarek ramazan ayında karnımız aç olduğunda daha sinirli stresli olabiliyoruz.
Hayat bize corona virisü ile ilği birşey gösterdi. İnsan oğlunun fırsatçılığını ve çiftcinin üretmeseydi neler olacağını. Bugun marketlere akın akıngidip evlerinde stok yaparken market ürünlerin %80 ni gıda ve çiftcinin üretiği ham maddeden üretilern ürünleri oluşturuyor. Yarın bu corona virüsü Allah etmesin köylere sıçradğında herkes evinde kalmak zorunda kaldığında ülkede kimler yaşamını sürdürebilir. Tabiki köyde yaşayan Çiftci bugdayını on yapar inegni sağar tavuğunu yumurta alır ve yaşamını sürdürür. Parasına güvenen, parasını verip alıyoruz diyen o gün otursun bankonotları yesin.
Sanayicilerin oluşmasının iki temel sebebe dayanıyor. Tarımsal üretim, ve savaş üzerine kurulmuş. Bugun eğer bu yazıyı bir ekranda okuyorsanız, bunun sebebi askeri teknolojidir bu teknoloji sonradan bizlerin kullanımına açılmıştır. Tarım tarafına baktığımızdan hangi sanayi ayakda tutuyor. Önce insan oğlunun milyonlarca yaptığı iaşe (Yemek) işinden bahsedelim Gıda sanayisi. Bugun çiftçinin üretikleri hangi sanayiler oluşmuş. Et ve süt sanayisi, Un sanayisi, Baklagillerin oluşturduğu bir sanayi bittimi yok tabiki çok bununla sınırladıralım.
Çiftcinin üretiği ürünler bu sanayi kuruluşlarına gider burda ham son kullancıya ulaşak ürünler oluşur. Ürünlerin oluşması için yeni bir sanayi olması lazım üretimi yapacak makina , paketleme ekipmanlarına ihtiyaç hasıl oluyor. Ürünleri paketledik bitiyormu yeni bir sektör daha dogması lazım lojistik sektörü olmazsa ürünler uzaklara giremez, bu sebebden ötürü büyük tırlar, kamyonlardan oluşan lojistik sektörünüde ayakda tutuyoruz.
Lojistik sektörü taşınan ürünler yeni bir sektörü oluştuyor parekendecilik sektörünü ürünlerin satılması için bakkalar, marketler, şarküteriler oluşuyor. Parekendecilik sektörü eğlence sektörü diye bir sektör oluşturuyor.Kafelerden, lokantalara çay oçaklarına ,büfelere daha cok sıralayabiliriz. Eğlence ve hijyen sağlık seöktörlerinde yerimizi alıyoruz. Rakı , Bira içmek için üreticininin üretiği tahıl ihtiyaç var, tahıları kırarak içinde nişastayı fermantosya na uğratarak alkol elde ediyorlar bu alkol hijyen maddelerine kullanıldığı gibi sağlık sektöründe kullanılıyor. Sadece yeme içmemi çiftcinin üretiği sektör hayır barınmayıda sağlıyor.
Evlerimizi yaparken kaba insaatını kullandığımız kavak tahtarında tutun güzel görünsün diye masasında sandalyesine kadar farklı sektörler oluşturuyor. Giyindigimiz elbisede bile Çiftcinin üretiği pamuk farklı sanayiler oluşturuyor. Pamuğu işleyecek kumaşa getireceksin, elde kumaş olunca o kumaşı tasarıma cevirecek moda sektörü ve yine parekende lojistik sektörü oluşacak son kullancıya gitmek için.
Bazen hor görülen, hatta onun oyu benimki ile aynı nasıl olur diyen bir zihniyet olduğu bir çagda yaşıyoruz. Ben paramla gidip malı alıyor bedavamı diyen bir zihniyet. Bu zihniyete burdan seslenmek isterim. Şuanki işiniz nedir bilemiyorum ama ülkede istihtamın %70 şini tarım ürünleri ona bağlı sektörler oluşturuyor ve sizlerde bu sektörle çalışarak hayatınıza devam ediyorsunuz. Bu sektörlerin olması Çiftcilerinde işlerini kolaylaştırıyor, lakin sektörlerin içinde en düşük kar marjı ile çalışıyor. Tüketicinin şunu iyi bilmesi lazım, kapılarımız kapandığında zengin olan değil üreten yaşayabilir. O gün inşallah gelmez, gelirse ne sanayi ayakda kalır ne lojistik nede parekendecilik sektörleri. Corona virüsü tüm eglence ve turizim sektörünü bir anda durdu. Bir sebebde köyden könte göç eden herkes senin işine talip olacak. Üretiji öyle faiş rakamlar kazanmıyor. Üreticin en lüks malzemesi traktördür, oda az yaksın içinde daha az yorulalım ve kredi ile alınmısdır ödeyene kadarda canı çıkmıştır. Şapkanı önüne koy düşün çiftci olmasaydı ne olurdu.
Henüz yorum yok.