Besi sığırları sınırsız beslenme yapılırmı.
Şehirde sıkılıp köye gittigim ilk yıl tarımla uğraştım. Kendime şunu söyledim köyde yaşıyorsam eğer ahırda hayvanda olmalı. Ürettiğim arpayı bugdayı gönülsüz satmakdansa kendi hayvanı yediririm diye düşündüm. O güne kadar sığırla hiç bir alakam yokdu. Ahırda hayvanımız olsada benim tek ilgi alakam attı.
Besi sığırları sınırsız yemlenirmi.
Evet besi sığırları sınırsız yemlenir. Hayvancılıkdan anlamadığım için insanların tecrübelerinden yararlanıyordum. Erkek danamı nasıl besliyecegimi sorduğumda 2 yaşına kadar beklememi ondan sonrada besi alıp kestirmemi söylediler. Bir hayvandan neredeyse 3 yaşında para kazanıyorum bana çok uzun geldi. Ben yinede okuyor araştırıyordum, ama tecrübe olmadığından uygulamakda çekiniyordum. Yanlış hatırlamıyorsam Bereket tv Prfs. İsmet Türkmenin yaptığı bir programı izlemeye başladım. Proğramın adı KaraKız ,Karaoğlandı. Ben programdan çok istifade ettim Googleye karakız karaoğlan yazarsanız programıda bulursunuz. Programda 2 buzağının belirli periyodlardai yaşamını anlatıyordu. Karaoğlanı sınırsız
kesif yemle ile besleyerek 13 ayda 250 kg kestirdiler.
Bizim cografyamızdaki insanlar görmedikleri uygulamaları yapmazlar. Bende okudugum halde cesaret edemedim. Acaba hayvan şişermi ölürmü. Programı izledikden sonra karar verdim böyle besleyecekdim. Öncelikle hayvanın sevecegi kaba yemleri karma birşekilde hazırladım, sonra bir miktar yem koyarak alıştırmaya başladım. Hayvanım 5 kilo yemi tüketikden sonra tüketebileceğinden bir miktar fazla koydum. Tabi her yarım saatde korkudan ahıra gidip hayvanı gözlemledim. 10 gün gecdikden sonra birşey olmuyacağına karar vererek yemi normal tüketiminden 2 kata çıkardım. Hayvanım yerli bir melezdi ve kesime giderken 15 aylıkdı mezhabadaki herkes 200 gecmeyecegimi söylerken 301 kğ kestirdim. Aynı beslemeyi diger erkek hayvanlarımda denedim ve aynı başarılı sonucları aldım. Tabi bir farklılık daha vardı artık besi yemi kendim yapıyordum %30 yağlı tohum küspelerinden kullanıyordum %20 buğday %45 yakında arpa, tuz ,vitamin mineral, mermer tozu, ve karbonat.
Köydeki insanlar görmediklerini uygulamazlar.
Bu besleme şekilini anlatsamda köydeki, özelikle belirli yaşdakileri insanlara inandıramadık. Einsten dedigi gibi insanarın ön yargılarını kırmak atomu parcalamakdan kolay. Bir kaç arkdaşımı ahıra götürerek yem cuvalını onların elleri ile boşaltırıp çıktık. Yüzlerindeki tedirgin ifade yi görmeniz gerekdi. Onları suçluyamam çünkü bende okudugumda aynı duyguları yaşadım. Büyüklerimiz ne diyor bu okdugum ne diyor. Ama büyüklerimiz haksız çıktı.
Serbest besleme kaba yem, kesif yem ve suyun hayvanın yanında özgürce olmasıdır. Kesif yemi alıştırdıkdan sonra korkulacak bir durum yokdur. Yanlız yem geçişlerine dikkat etmelisiniz. Danaya hep aynı yemi vermelisniz değişim icab ettiginde bunu alıştırmalısınız. Daha öncede yazdığım gibi ben Kara kız karaoglan programını izlerek gördüm yaşadım ve uyguladım sizde youtubeden arayıp bulup izleyebilirsiniz.